2009. április 2., csütörtök

Az Új Remény

Ha már így beszéltem a Bajnai-reformokról, akkor fel kell vetnem a kérdést, hogy az egykori Gyurcsány-kormányhoz (úristen, milyen jó érzés azt írni, hogy 'egykori') ezer szállal kapcsolódó B. Gordon mennyivel hitelesebb figura, mint az El Qró személyesen?

De most komolyan, nem vagyok annyira feltétlen híve az előrehozott választásoknak, de azért én úgy gondolom, hogy nemcsak Gyurcsány hitelessége csappant meg, hanem az egész MSZP-é. Bár a TV-ben politológusok azt nyilatkozták, hogy elveszítünk fél évet, ha most választunk, arra sincs garancia, hogy egy hiteltelennek tartott Bajnai-kormány nem veszteget el egy évet.

Az előrehozott választásoknál mindig azzal riogattak, hogy a válságkezelés szempontjából értékes időt veszítenénk vele, viszont csak a hülye nem látja: ha már az első alkalommal, amikor a Fidesz az Országgyűlés feloszlatását kérte, feloszlottak volna, akkor már túl lennénk azon a fél éven, és nem kéne ezt a szerencsétlenkedést nézni - bár az MSZP mint ellenzék is bizonyára mókás lenne. Vicces, de Gyurcsány meglátása, miszerint ő a reformok és az előrehaladás akadálya, a Fideszt látszik igazolni ezen a téren. Tök jó, hogy Ferencünknek ez csak most pottyan le.

Tehát, kinek mi a véleménye: Bajnai Gordon, vagy előrehozott választások?

1 megjegyzés:

MJ írta...

Csak az előrehozott választásokban látom a megoldást, mivel egyrészt semmifajta komoly reformot nem lehet végigvinni kampányidőszakkal együtti 1 év alatt. Ezért tartom nagyobb időhúzásnak, mivel alig 1 év töketlenkedése nálam több idő, mint fél évet várni arra, hogy hosszabb távú intézkedéseket láthassunk. Ráadásul még mindig nincs kormánytöbbség, és nem is lesz, ha Gordonka nem az SZDSZ elképzelései alapján akar reformálni. Márpedig nyilván nem azért jelölik az MSZP-sek a saját gazdasági miniszterüket, mert SZDSZ-es programja van. Tehát ez alatt az 1 év alatt - optimistán vagy pesszimistán induljunk ki abból, hogy június 7. után nem bukik meg a kormány - ugyanúgy kínlódni fognak az SZDSZ zsarolásával, mint eddig, ergo no reform. (Bajnai korábbi üzleteibe már bele sem kötök, pedig alaposan lenne mibe.) Ezzel szemben társadalmi felhatalmazás, azaz előrehozott választások útján olyan szilárd kormánytöbbség jöhetne létre, amely egyrészt a lehető legdemokratikusabb megoldás, és nem bajlódik legitimitási problémákkal - mert végre a választópolgárok dönthetnek arról, hogy mi legyen az országunkkal -, másrészt az SZDSZ-féle "farok csóválja a kutyát" is teljes mértékben hidegen hagyhatja, ha reformálni akar. Ezért is fogok kimenni vasárnap, a Hősök terére.