2009. április 16., csütörtök

It's a great day for a Holocaust!

Ismét itt van. Egy emléknap. Egy esemény. Egy sorscsapás. Egy a sok millió hasonlóból.

Rengeteg érvet hallottam már, hogy miért kell a holokausztnak megkülönböztetett figyelmet élveznie a többi népirtással szemben. Mesélnek arról, hogy ez azért különleges, mert egy népre szálltak rá, teljes államapparátussal (kamu - keresztényüldözés, boszorkányüldözés, örmény holokauszt?) vagy mondták azt is, hogy azért olyan különleges, mert ipari mértékűvé, szinte gépesítetté tették a népirtást. Na ja, a hutuk is bizonyára így próbálkoztak volna Ruandában, ha lett volna rá pénzük. A gyarmatosítók is lehet, hogy gázkamrával és krematóriummal irtották volna ki Amerika őslakosait, ha meglett volna hozzá a technikai feltétel. A holokauszt "ipari jellege" pusztán a német társadalom jó anyagi helyzetének és technikai fejlettségének "köszönhető", nincs ebben semmi különleges.

Ja, hogy 11 millió. Abban a Szovjetunióban hány millió ember is pusztult el? Kínával kapcsolatban esetleg egy-két észrevétel? Meg, úgy összességében, meg meri egyáltalán valaki tippelni, hogy hányan vesztek oda a gyarmatosításnál?

De valamiért, a holokauszt mégis nagyobb figyelmet kap, mint bármelyik más ronda esemény a történelemben. És mégis miért?

De tényleg, miért? Az oké, hogy a zsidók emlékeznek rá, persze, megvan. De mégis, miért kell szent ikont, szimbólumot csinálni belőle? Miért kell egy megkérdőjelezhetetlen, megdönthetetlen tabuként kezelni, miért csak bólogatni lehet rá, miért csak erről van szó, ha egyszer szóba kerül a háború? Miért kell pajzsként használni, és antiszemitizmust kiabálni mögüle? Miért kell az áldozatok emlékét azzal gyalázni, hogy ebben a vásári mutatványban emlegetik és mutogatják őket? Miért kell újra és újra, elcsépeltebbnél elcsépeltebb módon könyvet írni belőle, vagy államilag támogatott, nagyon szar filmeket csinálni? Miért kell a középszerű Sorstalanságot az egekig magasztalni, csak a témája miatt?

És akkor, ha már a témához kapcsolódik.

Miért nem lehet egy szóval se bírálni az izraeli faji szegregációt? Miért nem lehet az antiszemitizmus vádja nélkül a palesztinok mellett szót emelni? Miért nem lehet Izraeltől számon kérni azt, amit ők mástól ezerszer is számon kérnek?

Miért van ez? Komolyan, ennyivel jobbnak hiszik magukat?

8 megjegyzés:

MJ írta...

Szerintem teljesen egyszerű a válasz: van rá pénzük, plusz monopolizálni akarják az áldozati státuszt. És még büszkék is rá, akár még az önéletrajzukba is beleírják - pl. TGM -, hogy melyik ősük pusztult el melyik koncentrációs táborban, ami egyáltalán nem tartozik oda. (Én is büszkélkedhetnék vele, de egyrészt ezek az őseim nem tehetnek róla, másrészt eszembe sem jutna hasznot húzni az elődeim halálából vagy szenvedéséből.)

Lombroso írta...

Milyen 11 millió?

wladyslawsky írta...

Pár sokatmondó karikatúra a témához:

http://freethepeeps.files.wordpress.com/2007/11/latuff-getting-rid.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_kAYZT4UUxIQ/SAr0bKqkp0I/AAAAAAAABKE/U0P2czOIHO0/s400/Palestine026.gif

http://sabbah.biz/mt/wp-content/uploads/2007/10/israel__criticism_not_allowed_by_latuff2.jpg

http://sabbah.biz/mt/wp-content/uploads/2007/jan/Misuse_of_anti_Semitism_by_Latuff2.jpg

http://palestinethinktank.com/wp-content/uploads/2008/07/latuff-right-to-exist.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/BiasLatuff.gif

Lombroso írta...

Köszi szépen a linkeket, nekem tetszettek!

stark írta...

Nem 11 millió a holokauszt "hivatalos" áldozatainak a száma a nem zsidókat is beleértve?

stark írta...

A linkek kurva jók:D

Lombroso írta...

A partizánon valami 40 millió gonosznáciáldozatról beszélt az egyik retardált.

stark írta...

Hát, én már nem tudom. Nézzük meg a náczivadász számlálóját, hogy mi az aktuális számérték:D