2008. szeptember 30., kedd

Michelangelo mint a szabadságjogok szülőatyja


Játék: Találd ki, hogy a két hasonló alak közül melyik Michelangelo és melyik Engels. A helyes megfejtők között értékes, piros, pártfüggetlen, kapcsolat.hu-s sapkákat sorsolunk ki. (Vagy nem.:))

Az utóbbi napokban megragadta a figyelmem egy Népszabadság által közölt cikk, Szentgyörgyi Zsuzsa tollából. És mivel nemcsak töris, hanem művtöris is vagyok, ezért még inkább foghattam a fejem.

"A Da Vinci-kód világsikere óta igencsak fellendült a kutakodás titkos üzenetek után a reneszánsz óriások műveiben. Akad például orvos, aki testi jeleket vél felfedezni a festmények körvonalaiban, mások a figurákban, elhelyezkedésükben, arcvonásaikban tárnak föl titoknak szánt vonatkozásokat."

Vajon milyen rejtett üzenete lehet a következő testi jelnek?:)

"Egy nemrég megjelent, máris divatossá vált könyv amerikai szerzői például a Sixtus-kápolna csodálatos falfestményeit vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy Michelangelo rejtett szimbólumokkal a keresztény és a zsidó hitvilágot (abban főleg a kabbalisztikus felfogást) próbálja összeegyeztetni.

Sokéves tudományos kutatásuk eredményeként megjelent az idén egy könyv, Benjamin Blech New York-i talmudprofesszor rabbinak és Roy Doliner művészettörténeti írónak a munkája. A sixtusi titkok című műnek már az alcíme is izgalmakat ígér: Michelangelo titkos üzenetei a Vatikán szívében."

Nekem is volt többféle ikonográfia órám, de azok sem arról szóltak, hogy mondjuk a lascaux-i barlangrajzok bölényfestményeibe a szitakötők géntérképét képzeljük bele, és ebből következtessünk a matriarchális társadalom feminista nőfelfogására. De inkább figyeljük a kulcsszavakat!

"Ugyan milyen titkokat, milyen kódolt üzeneteket rejtegethetnek a monumentális képek? Valóban általuk akarta volna kifejteni a festő elgondolásait arról, hogyan vélekedik a testvériségről, a toleranciáról, a szabadgondolkodásról? Lázadt-e a hatalom ellen, mint minden nagy művész, vagy csak az utókor akarja a saját nézeteit belemagyarázni a művekbe?

Kétségtelen, hogy egy ilyen nagyszabású, több mint 300 alakot tartalmazó, rendkívül mozgalmas műben, mint amilyen az Ádám teremtése mennyezetkép vagy az ugyancsak rendkívül összetett Utolsó ítélet oltárkép rengeteg szándékos, de akár véletlen összefüggés is felfedezhető. Egy amerikai orvos, F. L. Meshberger például az Ádámba lelket lehelő Úristennek és az őt körülvevő alakok megformálásában az emberi agynak és gerincvelőnek a lenyomatát látja. Valóban, ha már így felhívták rá a figyelmünket, úgy tetszik, mintha a köpennyel körülvett Isten, mögötte, mellette az angyalokkal egy agymetszet körvonalába burkolózna, amiben megtalálható a hipofízis, a tápláló főütőerek is."

Még jó, hogy orvos, és nem művészettörténész, köszönjük. Akkor ezt a képet nem is kommentálnám.

"Rendben, de mit üzenhet ez az ábrázolás? Meshberger erre is talált választ a tanulmányában: Michelangelo ezzel a kódolt üzenettel hozta kapcsolatba az emberi agyat az isteni szellemiséggel. Hogy miért kódolt? Erre is megfelel a jeles doktor: a nagy festő korában az anatómiai ábrázolások tiltottak voltak, ezért rejtett az üzenet. Meshberger közel két évtizede publikált írása vihart és elismerést egyaránt kiváltott. Mindenesetre akadtak, akik még tovább mentek, például brazil és venezuelai orvosok egy csoportja még más emberi szerveket is felfedezni vélt a jelenetek körvonalaiban. Így például mintha az Utolsó ítélet felső részének szimmetrikus körvonalai az emberi tüdőlebenyeket vetítenék rejtetten elénk. Sőt, ebbe a freskóba még Dante híres képmásának arcélvonalait is beleképzelik.

Nagyon érdekesek azok az ábrázolások is, amelyek eltérnek az egyház elfogadott tanításaitól. Így például Michelangelónál Éva nem Ádám bordájából, hanem az oldalából kél életre, ami a szerzők szerint mintegy a női egyenlőségnek egyfajta kifejezése."

Sőt, Michelangelo a feminizmus előfutára volt. Merthogy tudjuk, hogy a bordák véletlenül sem az ember oldalában helyezkednek el.

"Még elgondolkodtatóbb jeleket fedeznek fel az amerikai szerzők a mennyezeti freskó után mintegy húsz évvel később festett Utolsó ítéletben. A vad kavargásban torlódó kárhozottak és üdvözültek között a középpontban áll az ítélkező Jézus, akinek alakja és arca meglepő hasonlóságot mutat a belvedere-i Apollóval. Tekintetét egyetlen figurára veti, és ennek vonásaiban Tommaso de Cavalierit, a festő titkos szerelmét vélik látni Blechék."

És már el is érkeztünk Jézushoz és a melegekhez. Tisztára, mint július 5-ikén, amikor a meleg felvonulás résztvevői Krisztus-ikonokat ragasztottak a transzparenseikre vagy papi ruhában és Bibliával vonaglottak.

"Hasonlóképpen a Jézus mögött lebegő Mária egy nőre néz, akinek viszont az arca feltehetőleg a szabadgondolkodó Vittoria Colonna, Michelangelo szellemi barátnőjének vonásait hordozza."

Így lesz szerencsétlen Michelangelo a szabadgondolkodás előfutára. Bizonyára a chartát is aláírta volna.:) Az is lehet, hogy már alá is írták a nevében, nem ő lenne az első ismertebb személy, akinél nem jelent gondot, hogy egy ideje nem él.

"Érdekes és elgondolkodtató szimbólumok. De vajon valóban üzentek kódolt jelekkel a reneszánsz zseniális óriásai, avagy csupán a mi korunk próbálja eszméit, felfogását rávetíteni kolosszális műveikre? Ki-ki választhat szellemi kötődései, gondolkodásmódja szerint. Mindenesetre addig is a legcélszerűbb, ha elsősorban magukat a műveket tanulmányozzuk, és gyönyörködve okulunk belőlük."

A kérdésekre nem fogok válaszolni, de szerintem az lett volna a legcélszerűbb, ha a kedves szerzőnő inkább nem erről ír cikket.

Ha valaki az egész írást el akarja olvasni, itt található meg.

4 megjegyzés:

neozsivany írta...

Azóta nem lepődök meg semmi ilyesmin, amióta valami zseni megtalálta a szent szűz lenyomatát egy félig elfogyasztott sonkás szendvicsen...(És itt jön az én találós kérdésem, vajon hol történhetett ez meg? Há' persze, hogy az Amerikai Egybesült Állatokban, hol máshol...)

MJ írta...

Én meg ezt találtam tegnap az üzenőfalamon.:)

"Színia: A magyar ház mágikus titka
(A magyar térrendezés)
Van egy álmom...
Ebben az álomban Magyarországon olyan házak épülnek, amelyből teljesen egyértelműen kiderül egy idegen számára, hogy csakis Magyarországon járhat.
Ezek a házak őseink tudása alapján, természetes anyagokból, a magyar térrendezés jól bevált szabályai szerint készülnek, és jó bennük élni.
Ezek a házak nem mediterrán házak, nem alpesi faházak, nem kínai pagodák, és még csak nem is a kínai feng shui elveit követik.
Nekünk, magyaroknak ugyanis olyan magas szintű építészeti, térrendezési hagyományunk és jelképrendszerünk van, amely minden utánzást fölöslegessé tesz, és amelyben az idegen elvek meghonosítása csupán zűrzavart okoz.
Ebben a könyvben megtalálhatók azok az elvek, amelyek szerint őseink építkeztek, így az is kiderül, hogy a magyar ház szerkezete bizony olyan kozmikus alapokon és jelképrendszeren nyugszik, amelyek a Teremtés folyamatának valós ismeretéből születtek.
Nem véletlenül négyszögletes a házak alaprajza, nem véletlen az ablakok formája, osztása, nem véletlen a házak tájolása, a kapuk elhelyezése, és nem véletlen a különböző díszítések használata sem, ugyanis a magyar ház egy térbeli összetett rovásjel, amely a jelképek ismerői számára pontosan olvasható; olvasata pedig a legmagasabb rendű dolog, ami a földbolygón létezik, és amely így hangzik: ISTEN."

Nemtom, én még ilyen blődségek bemagyarázásával sem laknék szívesen egy 11. századi földkunyhóban.:)

stark írta...

Ejh, ezt a cikket majd végigolvasom, ha lesz hozzá erőm, de így nagyon támad.:D

MJ írta...

Gyenge idegzetű, labilis idegállapotú egyéneknek nem ajánlott, mert a mellékhatásokért nem vállalok felelősséget.:P