2008. szeptember 27., szombat

Politikai tökéletlenség, avagy mi is a Robin Hood adó?

Lombroso címválasztása megragadta a figyelmemet, ezért én most koppintottam is egy kicsit, bár a téma más lesz.

Robin Hood alapjában véve jó arc. Megüti a gonoszt, szétosztja a pénzt a jók között, vagyis némiképp rokona a gagyi amerikai akciófilmek átlag főhőseinek. Kivéve Bruce Willist.

Ez a legendás figura beszambázott a magyar politikai életbe is. Már a puszta jelenléte is vicces, legközelebb a reformtevékenységek talán a 'TV Maci' fedőnevet fogják kapni.

Alapjáraton még az elgondolás is tetszetős a Mari néninek, meg az kamionos Józsinak, akik a televízión keresztül értesülnek arról, hogy most a kormány szépen lesarcolja a gonosz energiaszolgáltatókat, és a pénzt nagylelkűen kiosztják a rászorulók között. Még lenyilazni se kell hozzá senkit. A Gyurcsány Feri is szépen elmagyarázta, hogy miért jó ez, csak arról az apró gubancról feledkezett meg, hogy elvileg már 18 éve nem tervgazdaságban élünk. Vagyis nem a kormány, vagy a Tervhivatal dönti el, hogy mennyibe kerüljön a gáz, vagy a villany, hanem azok az energiaipari cégek, akiket éppen most készülnek megsarcolni.

Magyarul, a kormány kiveti az adót a cég profitjára, azok pedig - hogy pótolják a veszteséget - szépen megemelik a gáz árát. Magyarul mindenkinek magasabb lesz a rezsije, miközben a kormány szétosztja a pénzt a szolgáltatást igénybe vevők egy része között. Egészen pontosan azok között, akik távfűtést használnak.

Tehát, nem ezek a cégek lesznek megadóztatva, hanem közvetve mi, a derék állampolgárok. Egészen felvillanyoz a gondolat, hogy mostantól nekem is be kell szállnom a távfűtésesek rezsijébe, pedig nekem nincs is távfűtésem.

Mindez valószínűleg azért, hogy ez a bizonyos kedvezményezett réteg talán mégse a Fidesz mellé rakja az X-et 2010-ben.


U. I.:Közben itt fény derült arra, hogy nem is Robin Hood, hanem talán Rózsa Sándor adó lesz ennek az új jelenségnek a neve. Így már mindjárt más, most már egyenesen hazafias dolog lesz bevezetni.

4 megjegyzés:

Lombroso írta...

Az érdekessége ennek az adónak az, hogy miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "úr" bedobta a közéletbe, három napra rá már eléggé mély kushadás övezte. Az államháztartás menedzsment tanárom szerint ez azért lehet, mert bizonyos hátsó érdekképviseletek (értsd: energiaszolgáltatók) szóltak Ferencnek, hogy vegyen vissza a rózsasándori lendületből.
Persze erre lehet azt mondani, hogy "kit érdekel, hogy egy közgáztanár miket beszél", de az a helyzet, hogy ez a közgáztanár már '97 óta az ÁSZ elnöke.:))
(Amúgy az ÁSZ-os írást nem az ő előadására alapoztam, hanem egy alkotmányjogosra. Nem mellesleg pedig ennek ellenére tiszteli és becsüli Gyurcsányt, és balos értékrendűnek tartja magát. Én pedig tisztelem és becsülöm őt, mert jó tanár. Remélem, hogy ha ezt olvassa, akkor jár az ötös ezek után...:D)

MJ írta...

Hát nem sokkal szebb és férfiasabb Robin Hoodnál?:)

http://www.opusztaszer.hu/site/images/stories/dieta/Rozsa_Sandor(402%20x%20600).jpg

stark írta...

De, szerintem is, különösen a bajuszkája. Ha buzi lennék, csak vele kézenfogva lennék hajlandó felvonulni...

MJ írta...

Apropó melegek, az újabb bejegyzés egy kicsit róluk is fog szólni.:)