2009. január 13., kedd

Közhelyes tévedések I. - A begyöpösödött AB

A szerkesztőség kétharmada (tehát Mj és én tegnap este vacsi közben, Starkot nem kérdezzük meg soha semmiről, mert úgyis egyetért;-P) úgy döntött, hogy indítunk egy részleget, ahol közhelyes tévedéseket cáfolunk meg. Ezeket a kedves olvasók később nyugodtan felhasználhatják esetleges internetes vagy élőszóban lefolytatott vitáik során. A bejegyzések során törekedni fogunk a közérthetőségre és a tömörségre.

Ismert érvelés egyes szélsőliberális oldalakon (szdsz.hu, pride.hu) az, hogy az Alkotmánybíróság azért kaszált el egy jogilag hibás törvényt vagy törvénytervezetet, mert a tagjai 70-80 éves vénemberek, továbbá rohadék, maradi, konzervatív embergyűlölők. (Lásd: "Perzse hülyeség az AB kifogása, de remélem nem megy bele az MSZP és SZDSZ egy másfél éves vitába az AB-vel, ahol a 70-80 éves tagokat úgysem fogják meggyőzni semmiről és aztán ha jön a FIDESZ_KDNP, tuti 2020-ig nem lesz semmi!!!!")
Amennyiben ezzel a remekül felépített érvrendszerrel találkoznánk, annyiban két dolgot lehet válaszolni:
A: A jelenleg hivatalát töltő kilenc alkotmánybíró közül a legidősebb 1943-ban született, a legfiatalabb pedig 1959-ben. A jelenlegi alkotmánybírák átlagéletkora kereken 56 év. Azok után, hogy ennek a pozíciónak a betöltése - az 1989. évi XXXII. tv. szerint - a jogi diploma mellé kiemelkedő szakmai tudást vagy 20 év szakmai gyakorlatot kíván meg, igazán nem meglepő, hogy nem nyeretlen kétévesekkel töltik fel a releváns posztokat.
B: Az előző érvbe természetesen bele lehet kötni, hiszen egyeseknek az átlag 56 év is sok lehet, illetve replikázhatnak erre azzal, hogy ettől még lehetne egy csomó 70-80 éves szerencsétlen ezen a területen. Ilyenkor tessék szépen a fent említett törvény 5. §-ának (1) bekezdésére illetve a 15. § (1) bekezdésének a) pontjára hivatkozni, amelyek gyakorlatilag kimondják, hogy az alkotmánybíró csak 45 és 70 év közötti magyar állampolgár lehet. Aki elmúlt 70 éves, annak automatikusan megszűnik a megbízatása. Persze ez után az érv után jönnek majd a félrebeszélések, hogy "nem is azt mondta", és "másképpen gondolta", de ezt már a kedves olvasók is a helyén tudják kezelni.

Ja igen, a 70 éves felső korlát vonatkozik a sima bírókra is, ott is nyugodtan lehet ezzel érvelni! Sok sikert és jó szórakozást!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ahhoz, hogy begyöpösödött, szemellenzős fasz legyen valaki, nem kell öregnek lenni. Ez tény.

Lombroso írta...

Mint ahogyan az is, hogy nem áll meg a korukra tett megjegyzés, amivel egyesek vígasztalni próbálják magukat, ha a fent megnevezett szervezet részéről kudarc éri őket. Mondjuk azt a balliberális gondolkodásmódot, ami a lineáris történelem- és világszemléleten alapszik, én eléggé elhibázottnak tartom. (Értsd: az emberiség egyre jobb lesz, progresszivizmus van, meg haladás, egyre nagyobb lesz a testvériség/egyenlőség/szabadság. Ez az elképzelés ugyanis feltételezi, hogy a tökéletes vagyoni és jogi egyenlőség felé robog a világ, és egyszercsak minden szép és jó lesz.)
Így belegondolva, azt a klasszikus szoci vádat (lásd: kapcsolat.hu kommentjei) ki is hagytam, hogy "az AB fideszes". Ami már csak azért is sántít, mert az Országgyűlés mindig erős kétharmaddal választja meg a tagjait, és mindig egyszerre választanak egy ellenzékit és egy kormánypártit, hogy konszenzusra juthassanak.
Állításod minden esetre teljesen igaz, a hülyeség nem válogat. A szakmának viszont lehetősége van kiválogatni a hülyék közül az értelmeseket.