2008. november 5., szerda

Heti Ferenc

Forrás: Index.

Gyurcsány Ferenc alapos kivizsgálást kért a focimeccsen történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. Helyes, remek, köszönjük, végre. Azért felhívnám a figyelmet egy vicces kis részre:

"Az, amit az elmúlt hónapokban, lassan évek óta látni, arról kezd sokakat meggyőzni, és lassan engem is, hogy a nacionalizmus már olyan mértékben fertőzi a szlovák politikát, hogy ilyen eseményekre a politika akaratából, vagy akaratán kívül sor kerülhet"

Na, akkor fékezzünk le egy pillanatra. Ami Szlovákiában folyik, az már rég átlépte a holmi "idejétmúlt" nacionalizmus kereteit, és átcsapott agresszív, a lehető legmagyarellenesebb sovinizmusba. Most Ferencünk vagy finom akart lenni, vagy fogalmi zavarai vannak, de Fico és Slota esetében inkább ne nacionalizmusról beszéljünk.

"Gyurcsány Ferenc a kijelentéssel kapcsolatban azt mondta, míg Magyarországon a kormány az ilyen esetek után folyamatosan nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen a viszonya az ilyen megnyilvánulásokhoz, és szükség esetén elítéli azokat, a szlovák vezetők részéről még soha nem hallottak egy empatikus, megnyugtató mondatot sem."

Ezt a kijelentést viszont köszönjük, igazából eddig még senkinek se jutott eszébe ezt mondani Slotáék üresfejű vádaskodásaira a Gárdával és a szélsőjobbal kapcsolatban. Csak egy kérdésem lenne: Feri, ez a szar már vagy 20 éve folyik északról - ne felejtsük el a 1992-es hasonló kimenetelű meccset - miért kellett 2008-ig várni, hogy a magyar miniszterelnök erről beszéljen szlovák kollégájával. Azért szegezném pont Gyurcsánynak ezt a kérdést, mert az ő jelenlegi ciklusában öltött az egész szélsőséges mértéket. Azért miközben elítéljük a mostani zászlóégetést, aminek egy szlovák zászló lett a szenvedő alanya, azért halkan jegyezzük meg, hogy égettek már magyar zászlót Szlovákiában nem is olyan régen. És azon mennyire is háborodott fel a tisztelt kormány, és miként kérte számon azt a szlovák államfőtől?

21 megjegyzés:

Schrödinger írta...

Érdekes a véleményed. Enged meg, hogy kicsit eltérjek a témától (később itt visszatér a bejegyzés tartalmára).
A magyar-szlovák viszony történelme nagyon viharos.
Az I.vh-ig megfigyelhető, hogy a szlovákság hiába akar jogokat szinte alig kap. (Bár határozott nemzetiségi tudatról is csak 1870 után lehet beszélni).
Az I.vh után 1938-ig és a II. vh után pedig magyarellenség van.
Egyik tanulmányom során viszont kifejtettem, hogy ahol a magyar-szlovák együttélés hosszabb ideje megvan, ott nincsenek komolyabb konfliktusok.
Egyik interjúalanyom szavával élve (s itt jön a "visszakarulás"): az "ostobák és hatalmasok generálják a gyűlöletet."
Más kérdés, hogy ki mennyire felelős ebben? Szerintem mindkét nép...
Itt már csupán az a kérdés, hogy mikor lesz itt enyhülés, vagy éppen háború?
Te hogy látod? Mit jósolsz meg a nagy "Sheldon-tervnek"?

stark írta...

"Az I.vh-ig megfigyelhető, hogy a szlovákság hiába akar jogokat szinte alig kap. (Bár határozott nemzetiségi tudatról is csak 1870 után lehet beszélni).
Az I.vh után 1938-ig és a II. vh után pedig magyarellenség van."

Na, azért nem ártana kicsit árnyalni a képet. Az I VH. után Szlovákia ugye Csehszlovákia része volt, és rögtön sikerült tengelyt akasztania Magyarországgal. Ugye tudjuk, hogy eleinte a Vörös Hadsereg majdnem a lengyel határig szorította vissza a csehszlovák hadsereget, majd miután Kun Béla a visszavonulásra adott parancsot, és a vezérkar lemondott, Románia megszállta Budapestet, és a harcoknak vége lett - egy darabig.

1938-ban az első bécsi döntés után aztán ismét határvillongások voltak a csehszlovák-magyar határon, amelynek több csehszlovák katona áldozatul esett. Szlovákia függetlenedése ezután következett: 1939 március 15-én nyert el függetlenséget, mikor is Németország megszállta a mai Csehország területét, és így létre jöhetett a Tiso-féle Szlovákia. Ez után következett egy rövid fegyveres konfliktus Magyarországgal, amely során Szlovákia elveszítette a függetlenedésre törekvő Kárpátalját és a Felvidék nagy részét (amelyet előtte a bécsi döntéssel már Magyarországnak ítéltek, csak nem igazán volt a szlovákoknak kedve átadni). Tisó ráadásul kénytelen volt egy nácibarát kormányt berendezni, mert a magyar hadsereg napok alatt elfoglalta a Kárpátalját, és tüzérséggel és bombázókkal támadta Szlovákiát, és Hitler csak akkor volt hajlandó támogatást nyújtani Szlovákiának a magyarokkal szemben, ha Tiso cserébe a szövetségese lesz - más kérdés, hogy utána Hitler hagyta, hogy a magyarok bevonuljanak Szlovákiába, és bombázzák meg lőjék Alsó- és Felsőnémetit.

Ezután következett az egészen 1945-ig tartó megszállás, amit Ján Slota azóta is emleget. Arra viszont kifejezett büszke, ami utána történt - a Benes-dekrétum a németek és a magyarok kollektív bűnösségéről, a lakosságcsere program, és német és magyar civilek tömeges Szibériába hurcolása jelentős csehszlovák támogatással.

Ez után jött 1968-ban a Prágai Tavasz, mely folyamán Szlovákia egyes részei magyar megszállás alá kerültek. Szóval elmondhatjuk, hogy összességében a szlovákok a történelem folyamán elég kellemetlen élményeket szereztek a magyarokkal szemben - két megszállást, és nem kevés fegyveres összetűzést, amiből eddig ők jöttek ki rosszabbul, arról nem is beszélve, hogy míg nálunk Kádár "gulyáskommunizmusa" alatt nem is éltünk olyan rosszul, addig a szlovákok a többi kommunista országhoz hasonlóan a legrosszabb szegénységben éltek.

Szóval egészen a 2006-os magyarországi válságig a szlovákok ebben a folyamatos viszályban megalázott vesztesnek érezhették magukat. Ezért lehet az, hogy amikor kiderült, hogy Magyarország gazdasága milyen rosszul áll, akkor lett a legnagyobb Fico és Slota hangja, és akkor csapott magasra a magyar-gyűlölet egyes helyeken - amely talán egyenesen katalizátora volt a Malina Hedvig esetnek. Szlovákia viszonylagos gazdasági sikerei mindenesetre adtak némi hajtóerőt a szlovák szélsőjobbnak.

"Egyik tanulmányom során viszont kifejtettem, hogy ahol a magyar-szlovák együttélés hosszabb ideje megvan, ott nincsenek komolyabb konfliktusok."

Ez bizonyára így van, csak ne felejtsük el, hogy mindig lesznek olyan hangadók, akik a legbékésebb közösségekben is képesek ellenségeskedést szítani. Aztán ne felejtsük el, hogy az olyan események csak ronthatnak a helyzeten, mint az 1992-es magyarverés - szintén egy focimeccsen - vagy a Benes-dekrétum újra megerősítése 2008-ban, vagy pedig mindezekre válaszul a szlovák zászló égetése.

"Egyik interjúalanyom szavával élve (s itt jön a "visszakarulás"): az "ostobák és hatalmasok generálják a gyűlöletet."
Más kérdés, hogy ki mennyire felelős ebben? Szerintem mindkét nép..."

Ki mennyire felelős ebben? Szerintem egyik nép sem, mert alapból nem hiszek a népek kollektív felelősségében. Ha felelősökről van szó, akkor fel tudnék sorolni egy párat azok közül az "ostobák és hatalmasok" közül.

Például:
Clemanceau az etnikai határokat nagy ívben leszaró trianoni békéért.

Masaryk és Benes a magyar igények teljes negligációjáért, és a tárgyalásra való képtelenségért.

A magyar hadsereg vezérkara, és a magyar külügy 1939-ben az erőszakos fellépésért.

Benes ismét, és az ő ostoba és gyűlölködő dekrétuma.

A szovjet katonai vezetők, és persze Sztálin, az elkövetett bűnökért.

Kádár és Brezsnyev a Prágai Tavasz miatt.

Azok a politikai és rendőri szervek akik parancsot adtak a 1992-es és idei magyarverésekre a footballmeccseken.

Azok akik megverték Malina Hedviget, és azok a rendőrök és politikusok, akik részt vettek a meghurcolásában.

Azok, akik szlovák nyelvű táblákat firkálnak és rongálnak, és szlovák zászlókat égetnek.

Budaházy és Torockai, akik rendkívüli elmeháborodottsággal háborúról beszélnek, miközben semmi joguk ahhoz, hogy ilyet kijelentsenek.

Ján Slota, aki ostoba rasszista és soviniszta baromságaival megfertőzte a szlovák közéletet, és Robert Ficó, aki mindezt hagyja, sőt támogatja.

Gyurcsány Ferenc és kormánya, akik eddig egyetlen értelmes szót nem bírtak kibökni ebben a témában, és sehogy se bírják rávenni a szlovák kormányt a szélsőséges megnyilvánulások visszafogására.

Véleményem szerint ezek a döntéshozók inkább felelősek, mint kollektíve egy vagy két nép, mivel ők döntöttek, a többi embert csak sodorta a döntéseik következménye.

"Itt már csupán az a kérdés, hogy mikor lesz itt enyhülés, vagy éppen háború?"

Ez nagyon jó kérdés, én háborúról nem beszélnék, és nem is nagyon örülnék neki, hiszen a balkáni háború óta látjuk, hogy Európának ezen a részén milyen kegyetlen módszerekkel intézik az ilyesmit. Enyhülést csak akkor tudok elképzelni, ha Fico végre eltünteti valahová a Slota nevű bulldogját, mert amíg a magyar kormány nyilvánvalóan nem áll ki Budaházy mellett, addig Fico puszipajtása Budaházy szlovák megfelelőjének.

"Te hogy látod? Mit jósolsz meg a nagy "Sheldon-tervnek"?"

Öööö, bocsi, de a Sheldon-terv az a jövőkutatós project? Mert valami ilyesmi ugrik be, de nem akarok addig válaszolni a kérdésre, amíg nem vagyok benne biztos, hogy az e amire gondolok, az Internet végigtúrásához meg most túl fáradt vagyok, bocsi.:S

stark írta...

Jééézusom, ez rohadt hosszú lett...

MJ írta...

Csak egy rövid pontosítás - részben ebből írtam egy cirka 20 oldalas tanulmányt -, amíg nem kaparom már végre össze a hétfői meg a szerdai anyagaimat a két tüntetésről.

"Szlovákia függetlenedése ezután következett: 1939 március 15-én nyert el függetlenséget, mikor is Németország megszállta a mai Csehország területét, és így létre jöhetett a Tiso-féle Szlovákia."

Szlovákia kikiáltásáról már napokkal a teljes függetlenedés előtt tárgyalt Hitler, és kilátásba helyezte, hogy ha Tisóék nem kiáltják ki a független Szlovákiát március 14-ig, azaz a régóta tervezett Prágába való bevonulás előtti napig, akkor a magyaroknak adja a területet.
Az akkori Csehország autonóm területe - ugyanis 1938-tól 1939. március 14-ig Csehszlovákia Csehország és Szlovákia autonóm területeire oszlott - pedig nem egyezik meg a maival, mivel az akkoritól a müncheni egyezményben elcsatolták a németek által lakott Szudéta-vidéket és a lengyelek által lakott keleti részeket. (Németül Teschen, lengyelül Cieszyn.)

neozsivany írta...

"A magyar-szlovák viszony történelme nagyon viharos."

Nonono! Azért ez nem egészen így van.
Sőt egészében nyugodtan lehet állítani, hogy 1918-ig egy-két bárányfelhőtől eltekintve napos derűs idő volt. Mert mikor kezdődnek a komolyabb problémák a nemzetiségekkel? 1848-ban. Mit tesznek akkor a szlovákok? Becsülettel végigharcolják a szabadságharcot a honvédség kötelékeiben(lásd a híres 9. "veressipkás" zászlóaljt). Miért is volt ez így? Persze több okból. Például vallási okokból. Az evangélikus tótokat mi is könnyebben el/befogadtuk, mint az ortodox szerbeket és románokat. Nem volt egyértelmű különállás, mint mondjuk Erdélyben, ahol a jobbágyság szinte színromán volt, míg a tehetősebb rétegek voltak a szászok és a magyarok. Vagy, mint a szerbek esetében, ahol ők voltak a kivételezett réteg a diploma leopoldium értelmében. A szlovákok egyik legfontosabb megélhetési forrása a velünk való kereskedés volt. Ezt nyelvünk gyönyörűen meg is őrizte, ugye a zsindelyes/drótos/üveges tót alakjaiban. Természetesen axióma az, hogy ha valakivel kereskedek, akkor nem túl kifizetődő utálnom... Az 1918 előtti már említett bárányfelhők egyike volt Ludovit Stúr és a haverjai. Ez egy szűk értelmiségi kör volt, mely igyekezett komolyabban belemászni a politikába és magának vezetői szerepet képzelt el. Eredményeik lényegében burleszk jellegűek voltak(lásd a liptószentmiklósi "naggyűlést", illetve a szlovák légió kacagtató történetét). Nyilván nem minden elfogultság nélkül, büszkén jelenthetem ki, hogy azért nehéz is lehetett nekik egyáltalán a labdábarúgás kísérletét megejteni egy Deák, Széchenyi, Wesselényi vagy Kossuth mellett. Természetesen a szabadságharc leverése után Stúrék sem tudtak tovább a zavarosban halászni és a téma jegelődött is 1918-ig. Mi történt akkor? Hát ismét pozícióba lehetett kerülni és előjött a korábban említett réteg(csak közben volt egy generációváltás) és felváltva bocsátkoztak tárgyalásokba a csehekkel és a magyarokkal. Nem volt itt szó pánszlávizmusról, meg egyéb habókos dolgokról, hanem már megint a ki ígér többet történet játszódott le. A balfasz Károlyi ezt nem látta(OFF: Az ő szerepéről is érdemes volna egy topikot nyitni...) és ahelyett, hogy az erre a titulusra jelentkező tót atyafit tette volna meg nemzetiségi miniszternek, kinevezte a szerencsétlen Jászi
Oszkárt. Ez vezetett a szakításhoz...

stark írta...

Na, igen, ezen a blogon halálnyugodtan lehet írni töriről, ugyanis ha valamit hülyeséget írsz, akkor úgyis megjelenik MJ és Neozsivány, és kijavítják a pontatlanságokat...:D

Na, lassan itt az ideje valami történelmi témájú cikknek is, nemde?

MJ írta...

"Ez egy szűk értelmiségi kör volt"

Na igen, ez nagyjából Stúrt meg a tucatnyi értelmiségit takarja, akik anno követelték, hogy hadd lehessen már a tót is közigazgatási nyelv négy észak-felvidéki vármegyében.:)
Egyébként a mai szurkolói tüntetésen is jó képek készültek, úgyhogy lassan kéne már valami fotóalbum opciót is fejleszteni az oldalon.:)

MJ írta...

"Na, lassan itt az ideje valami történelmi témájú cikknek is, nemde?"

Most volt november 7.:)

Schrödinger írta...

Úgy néz ki a kommentemet alaposan elhibáztam. (Nem kicsit, nagyon..:P).

"Szerintem egyik nép sem, mert alapból nem hiszek a népek kollektív felelősségében."

Igazad van. Ez egy rosszul átgondolt kijelentésem volt. Fogalmazunk inkább, úgy, hogy egy "népen belül található csoportok".
S ha már neveket hoztál fel. Megemlítek kettőt én is.
Az elsőt Podmaniczky Frigyes személyében (aki a következő "nagyszerű" nézetet vallotta a nemzetiségi problémáról).
"....inkább megyek Bécsbe, mint Belgrádba a rácok közé."

Aztán itt van Eötvös József is (igen ő alkotta meg a liberális nemzetiségi törvényt) - csak éppen totális csőd lett a vége.
1. Vagy hajlandó lett volna biztosítani egy normális kisebbségi oktatás programot, ami lehetőséget teremtett volna arra, hogy létrejöjjön a nemzeti egység.
2. Vagy pedig jöhetett volna egyfajta belügyi autonómia a nemzetiségieknek.
De sajnos a két szék közül megint a földre huppant a magyar ülep.

"Öööö, bocsi, de a Sheldon-terv az a jövőkutatós project?" - Pontosan Asimov bácsi találmánya..;)

"Enyhülést csak akkor tudok elképzelni, ha Fico végre eltünteti valahová a Slota nevű bulldogját" - Hát az még jókora idő kérdése. Igen ironikus például, hogy a kisebbségi nyelvi jogok, csak ajánlások, javaslatok (pl. Hágai-ajánlások) formájában léteznek. S ha ez így marad az a bunkó Fico rengeteg kárt tud még tenni. (Ahogy a mostani magyar belpolitika is beleegyezően elsorvasztja a magyarországi kisebbségeket).

Neozsivany neked holnap válaszolok. Nyugi nem maradsz ki a sorból...:).

MJ írta...

"....inkább megyek Bécsbe, mint Belgrádba a rácok közé."

Ezért sem jött volna be Kossuth dunai konföderáció terve többek közt. Egyébként az 1868-as Eötvös-féle nemzetiségi törvény az adott korban még mindig a legkedvezőbb volt, én inkább az 1907-es Lex Apponyira hivatkoznék, ami az 1879-es szintén Eötvös által életre hívott törvénynél sokkal inkább magyarosító volt az oktatás területén. 1868-ban szerintem még maguk a tótok sem tudták volna elképzelni, hogy autonóm területeik legyenek Liptó vagy Árva vármegye környékén.

"Igen ironikus például, hogy a kisebbségi nyelvi jogok, csak ajánlások, javaslatok (pl. Hágai-ajánlások) formájában léteznek."

Erről nekem a Népszövetség tökéletes eszköznélkülisége jut eszembe. Annak idején például sokan várták nagy reményekkel az EU-tagságot, hiszen akkor vélekedésük szerint majd biztos kénytelen lesz Szlovákia és Románia megfelelően kezelni a kisebbségi problémáikat, különben majd jön, és rájuk szól az unió. Ehhez képest milyen szankcionáló ereje is van az EU-nak? Megvonja a forrásokat, ha kiderül, hogy Bulgáriában korrupciós botrány van, de a kisebbségi problémák nem tartoznak ide. Amúgy meg lehet Strasbourgba menni próbálkozni...

"(Ahogy a mostani magyar belpolitika is beleegyezően elsorvasztja a magyarországi kisebbségeket)."

Azért Pilisvörösvár környékén elég jól megy a svábok dolga, még a hentesnél is kétnyelvű volt nemrég a tábla, amíg újat nem csináltattak. A cigánykérdés meg szerintem külön kategória.

stark írta...

""Öööö, bocsi, de a Sheldon-terv az a jövőkutatós project?" - Pontosan Asimov bácsi találmánya..;)"

Kezdeném ezzel, én ugyanis elég szkeptikus vagyok az ilyenekkel szemben. Létezett valaha futurológia tudomány, sőt, egyetemeken volt ilyen tanszék is, csak az egész csődöt mondott, mivel nem ért semmit. Az ún. szakértők jóslatai nem jöttek be. Véleményem szerint a jövőt max. csak megtippelni lehet, és azt is kb. egy-két éves időkorláton belül, azon túl óhatatlanul csak vaktávban hadonászunk.

""....inkább megyek Bécsbe, mint Belgrádba a rácok közé." "

Ezt az idézetet ismerem, csak nem tudtam, hogy kitől származik...

"(Ahogy a mostani magyar belpolitika is beleegyezően elsorvasztja a magyarországi kisebbségeket). "

Ezt annyira én sem értem, nálunk például külön német középiskola van, német nyelvű oktatással. Ha a cigánykérdésre gondolsz, az szerintem is egy külön más tészta.

MJ írta...

"Véleményem szerint a jövőt max. csak megtippelni lehet, és azt is kb. egy-két éves időkorláton belül, azon túl óhatatlanul csak vaktávban hadonászunk."

Vaktában hadonászni 1-2 éves intervallumban is lehet.:) Például ki gondolta volna 1999-ben, hogy 9/11 lesz?:) Vagy ki tudta volna megjósolni Őszödöt 2004 májusában?:) Tudom, tudom, mostanra egy olyan ember sincs, aki 2006-ban az MSZP-re szavazott volna - és Orbán Viktor 1998 óta kormányon van:) -, valamint mindenki tisztában volt azzal, hogy a következő ciklusban mi fog következni.:) Viszont a hosszabb távú gazdasági és társadalmi folyamatok előre felvázolhatók, pl. Kína, India és az ázsiai kistigrisek esetében is.

stark írta...

Ezért is írtam, hogy "megtippelni", mellesleg Kínával és a kistigrisekkel is még bőven történhet valami, arról nem is beszélve, hogy az USA is erőre kaphat újra.

Szóval, lényeg a lényegben, szerintem mindenféle jövőkutatás abszurd badarság.

MJ írta...

"Szóval, lényeg a lényegben, szerintem mindenféle jövőkutatás abszurd badarság."

Szegény időjósok.:P Mondjuk igaz, hogy múltkor is 18 fokot mondtak, aztán majdnem lefagyott a derekam, mert csak 11 fok lett.:-/

Schrödinger írta...

Höj-höj!

"1868-as Eötvös-féle nemzetiségi törvény az adott korban még mindig a legkedvezőbb volt..."

Igazad van MJ ezt nem is tagadtam, csak az eredményesség szempontjából volt kudarc.

"Amúgy meg lehet Strasbourgba menni próbálkozni..." - Hát igen, egy népcsoportnak ez sikerült (szerintem mindannyian tudjuk kikről van szó). Más kérdés, hogy azóta mennyire "szerethetik" őket ott (bár van egy tippem)..:).

"Azért Pilisvörösvár környékén elég jól megy a svábok dolga, még a hentesnél is kétnyelvű volt nemrég a tábla, amíg újat nem csináltattak."

Hát azért nem ilyen rózsás a helyzet. Engedd meg, hogy nyelvészként kicsit jobban feltárjam előtted a dolgokat. Nagyon szép és jó dolog ugyan, hogy oktatják a mi derék svábjainkat. De ha már szlovákokról szól ez a rész, akkor őket venném most példaként(konkrétan a borsod megyei szlovákokat).
1. Milyen nyelven folyik az oktatás?
2. Hol vehetik hasznát ennek a tudásnak?
Válaszok.
1. Sztenderd nyelven, ami elkorcsosítja a jellegzetes tót nyelvet(ugyanez a helyzet a sváb nyelvel is).
2. Komolyabban sehol. Nincs szlovák nyelvű hivatalnok, orvos...stb. (Meg merném kockáztatni, hogy a svábokkal is hasonló helyzet, bár ha tévedtem szóljatok).

"Ha a cigánykérdésre gondolsz, az szerintem is egy külön más tészta." - Igen az más, de sajnos egyre súlyosabb probléma, miután a hivatalos adatok szerint is félmillióan vannak. (megítélésem szerint a valóság ennek a duplája).

"Szerintem mindenféle jövőkutatás abszurd badarság." - Hoho! Ezt azért ne jelentsük ki ilyen nyíltan!:)

Neozsivany - Igazad van, de azért ne felejtsük el a "Matica Slovenska" betiltását a XIX. században.

neozsivany írta...

"Neozsivany - Igazad van, de azért ne felejtsük el a "Matica Slovenska" betiltását a XIX. században."

Na ja, de azt se, hogy mikortól működött a Matica Slovenska? 1861-től. Miért jöhetett létre pont akkor, magának Ferenc József császárnak a bábáskodása alatt? Mert a császár addigra belátta, hogy valamiféleképpen meg kell egyeznie a magyarokkal és ezzel, illetve más nemzetiségeknek tett egyéb engedményekkel próbált minket belezsarolni a februári pátens elfogadásába. Ebből következik, hogy a kiegyezés utáni dualista magyar politikai szféra egyértelműen Bécs meghosszabbított karjait látta ezekben az intézményekben, mivel a drága sógorok már korábban is sikeresen operáltak a "divide et impera"-val.
Nyilván ennek tudható be, hogy a Deáknál valamivel radikálisabb Tisza Kálmán egyik első intézkedése volt miniszterelnökként a Matica Slovenska megszüntetése.

MJ írta...

"Engedd meg, hogy nyelvészként kicsit jobban feltárjam előtted a dolgokat."

Hehe, a fél családom (szülők, plusz a négyből két tesó) nyelvész, én hála Istennek kilógok egy kicsit a sorból.:)

"Nagyon szép és jó dolog ugyan, hogy oktatják a mi derék svábjainkat."

Sőt mi több, azok a srácok is megtanulnak svábul - és nem feltétlen hochdeutschul -, akik csak szimplán németet akarnak tanulni.

"De ha már szlovákokról szól ez a rész, akkor őket venném most példaként(konkrétan a borsod megyei szlovákokat).
1. Milyen nyelven folyik az oktatás?"

Én konkrétan pilisszántói, pilisszentkereszti szlovákokat ismerek egyetemről, akik között egypár szlovák szakos is akad - mert a Pázmányon van szlovák szak -, és akik akár visszamehetnek szlovákot tanítani a nemzetiségi iskolába. Sőt, olyanok is elmehetnek szlovák tanárnak, akik felvidéki magyarok. Persze Borsodban nyilván rosszabb a helyzet, és nem csak szlovák kérdésben.

"2. Hol vehetik hasznát ennek a tudásnak?"

Iskolában, tanárként.

"Válaszok.
1. Sztenderd nyelven, ami elkorcsosítja a jellegzetes tót nyelvet(ugyanez a helyzet a sváb nyelvel is)."

Én úgy tudom, hogy a reformkor óta arra törekedtek a (főleg a többségi, katolikus) tótok, hogy megalkossák a csehtől egyre lényegesebben különböző irodalmi nyelvüket. (Az evangélikusok meg a bibliai cseh nyelvet akarták használni, mivel csehszlovák népben gondolkodtak.) Egyébként a nyelvjárások akkor maradnak fenn, ha beszélik, nem? Ha nincs, aki egyáltalán továbbadja, akkor hogyan várhatnánk el, hogy az iskolában megtanítsák a nyelvjárást? Ha Borsodban magyarul sem tudnak rendesen a magyarok, akkor miért várjuk el, hogy ne csak sztenderd szlovák nyelvet tanítsanak? Ez kicsit olyan, mint az iskola nevelői funkciója. Ha a szülő nem szocializálja a gyerekét, miért várjuk el, hogy az iskola majd egyedül megnevelje?

"2. Komolyabban sehol. Nincs szlovák nyelvű hivatalnok, orvos...stb. (Meg merném kockáztatni, hogy a svábokkal is hasonló helyzet, bár ha tévedtem szóljatok)."

Pilisvörösváron tudtommal élénken ápolják a sváb kultúrát és nyelvet, és még a Kultúrház is kétnyelvű. A szlovákoknál csak azt tudom, hogy létezik pilisszántói szlovák kultúrház, ahol a polgármester is félig szlovák. És ha ott is csak sztenderd szlovákot tanítanak, akkor szerintem belül kell keresni a hibát.

Schrödinger írta...

Hehe, a fél családom (szülők, plusz a négyből két tesó) nyelvész, én hála Istennek kilógok egy kicsit a sorból.:) - Akkor nem szóltam..:).

"Persze Borsodban nyilván rosszabb a helyzet, és nem csak szlovák kérdésben." - Nem véletlenül az ország VIII. "kerje". Na de a Borsodi sör azért még jó..:)

"Ha a szülő nem szocializálja a gyerekét, miért várjuk el, hogy az iskola majd egyedül megnevelje?" - Hmm... én nem tagadtam sose az otthoni szocializáció szerepét. Csupán arra utaltam, hogy az iskolában tanított sztenderd nyelv roncsolja a klasszikus tőt nyelvjárást.

"2. Hol vehetik hasznát ennek a tudásnak?"

Iskolában, tanárként. - Még maximum a kisebbségi önkormányzat és kifújt. De gondolom te is érzed ennek a semmitmondó voltát.

"Pilisvörösváron tudtommal élénken ápolják a sváb kultúrát és nyelvet, és még a Kultúrház is kétnyelvű." - Na ezt viszont örömmel hallom..:)

MJ írta...

"Nem véletlenül az ország VIII. "kerje". Na de a Borsodi sör azért még jó..:)"

Jó is, hogy Bőcs mellett még mindig gyártják, viszont kevésbé, hogy a belga és brazil érdekeltségű InBev cég tulajdona gyakorlatilag a rendszerváltástól kezdve.:-/ Mondjuk a Dreher vagy az Arany Ászok meg a South African Breweries márkája, a különböző Soproni sörök meg a Heineken csoporthoz tartoznak.:-/

"az iskolában tanított sztenderd nyelv roncsolja a klasszikus tőt nyelvjárást"

Egyébként ez a magyar nyelvjárásoknál is így van. Az egyik Vas megyei faluból származó tanáromat egyszerűen kinevették az osztályban, ha tájszólással beszélt. Ezek után naná, hogy máig "sztenderdül" beszél. Ez ellen meg nem hiszem, hogy sokat lehetne tenni, amikor ennél sokkal súlyosabb oktatási problémáink vannak.:-/

"Iskolában, tanárként. - Még maximum a kisebbségi önkormányzat és kifújt. De gondolom te is érzed ennek a semmitmondó voltát."

Ez van. Miután nemcsak a nagyrészt nemzetiségek által lakott területeinket, hanem még színmagyar részeket is elcsatoltak, nem nagyon maradt annyi szlovák - még úgy sem, hogy a lakosságcsere egyezmény keretében nem mentek Csehszlovákiába -, hogy ezeken a tevékenységeken túl is anyanyelven végezzék a munkájukat.

">>Pilisvörösváron tudtommal élénken ápolják a sváb kultúrát és nyelvet, és még a Kultúrház is kétnyelvű.<< - Na ezt viszont örömmel hallom..:)"

Rajtuk múlik.:)

stark írta...

"Szegény időjósok.:P Mondjuk igaz, hogy múltkor is 18 fokot mondtak, aztán majdnem lefagyott a derekam, mert csak 11 fok lett.:-/"

Jaja, pont hogy szegény időjósok! Még ők is hogy rábasznak néha, pedig ők tudományos alapokon határozzák meg az eljövendő időjárást...

MJ írta...

Nem baj, Fater szerint 20006-ban csoda, ha egyáltalán marad élő ember.:)