2008. október 28., kedd

A Hazai

Compound interest is the most powerful force in the universe.
A kamatos kamat a legnagyobb erő az univerzumban.
- Albert Einstein

Ha van rosszabb annál, hogy a multinacionális cégek kizsákmányoljanak, az az, ha nem zsákmányolnak ki.
- Ismeretlen

A részesedéseknek a tőzsdén percről-percre átrendeződő szövedéke annyira átláthatatlan, s a cég működése oly mértékben determinált, hogy bármily elvontan is hangzik, elmondható, hogy a céget a piac birtokolja. A Földet az ember, az embert a cég, a céget a piac. Mindannyian egy kapzsi istenség kezében vagyunk, akinek sokat dicsőített önvezérlő mechanizmusai lassan utolsó csepp édesvizünkből, utolsó lélegzetvételnyi tiszta levegőnkből is kiforgatnak.
- Szélsőközép: A lázadó démon


A megatársaságok, mamutcégek, multik, vagy akárhogy is nevezzük őket, elég érdekes társaságok. Ugyan törvényesen működő cégekről van szó, mégis, amikor látjuk őket működni, az az érzésünk támad, hogy a törvényesség kereteit úgy feszegetik, ahogy lehet. Legyen szó egyszerű ármanipulációról, vagy legyen szó kelet-ázsiai gyerekek filléres bérmunkájáról, láthatjuk, hogy ezeknek a cégeknek nincsenek erkölcsi problémáik, ha a magasabb profit eléréséről van szó. Veszélyes szerveződések ezek, mivel egyes üzletlánc, vagy autógyár akkora tőke birtokában lehet, mint egy kisebb közel-keleti ország, ráadásul a főrészvényesek kezében nem kis politikai és üzleti befolyás összpontosul. Ők a modern idők bárói, grófjai, és földesurai.

Aki ismeri a cyberpunk irodalmat, annak lehet fogalma arról, hogy milyen veszélyes lehet, hogyha a cégek hatalma és befolyása túlnő a kormányokén. De nem kell a sötét jövő fantáziavilágaiba utazni, hogy tudjuk, mit jelent ez. Emlékezzünk csak az Angol Kelet-Indiai Társaság 1757 és 1858
tartó uralmára Indiában. Bizony, egy mamutvállalatot látunk, óriási tőkével és hadsereggel. 1858-ig ez a cég, és nem a brit kormány volt India gyarmatosítója. Arról ne is beszéljünk, hogy a régióban még hasonló dán, holland, és francia cégek is folytattak kolonizációs munkát. A gyarmatok kizsákmányolásán túl még igencsak élen jártak a kellemetlenebb modorú őslakosok kiiktatásában is. A céget az 1858-as indiai lázadás után először a Korona irányítása alá helyezték, aztán feloszlatták. Mára már csak az emléke maradt meg ennek a gépezetnek, amely hajdan a világ lakosainak egyötödét uralta. A zászlójuk így nézett ki:

Ugye, már megint ezek az árpádsávosok? A lényeg a lényegben, az East India Company egy eléggé kellemetlen társaság volt. És mivel a történelemnek megvan az a gusztustalan szokása, hogy folyamatosan ismétli önmagát, ezért az a gyanúm, hogy fogunk még látni hasonlót. Elég rossz belegondolni, hogy mit tenne egy kellően gátlástalan cég Afrika nyomorult lakosaival.

Miért is van rá szükségünk? A globalizáció miatt, azért.

Azért, mert mi itt Európában - még mi magyarok is - olyan pofátlanul jó anyagi helyzetben vagyunk a világ többi részéhez képest, hogy szükségünk van mobiltelefonra, autóra, napi háromszori étkezésre, házimozira, számítógépre, internetre. Legyen egy ország akármilyen fejlett, ha csak a hazai iparra támaszkodna, akkor nem bírna mindent elérhető áron a nép elé tárni.

Lehet, hogy a Japán nagyon jó az olcsó autók előállításában, de egy kiló hamisítatlan amerikai steakért nem árt inkább elmenni valamelyik gonosz multi üzletébe, mert ott van is olyan. Vagy ha már itt tartunk, akkor mi, kelet-európaiak ugyan hogyan tudnánk megvenni az olcsó DVD lejátszót, ha nem lenne meg a cég, amelyi idehozza nekünk Kínából, vagy Szingapúrból? Ebben a világban, ha mindent meg akarunk kapni, és van is rá pénzünk, olyanokkal kell üzletelni, akiknek megvan hozzá a megfelelő tőkéjük és kapcsolatrendszerük.

Egy pár bakancs mögött, amit a TESCO-ban veszünk, hosszú tárgyalások, ármegállapodások, és szerződések állnak, hiszen nem elég megvenni a bakancsokat valahol Ázsiában, hanem ide is kell jutattani, hogy a kiskunhalasi TESCO-ban meg tudja venni Józsi , hogy legyen miben kapálnia az epret.


De a multikat akkor sem szeretjük, mert gonosz külföldieket hizlalunk mindennel, amit ott veszünk. Nos, ez csak féligazság. Amikor egy multi bejön, akkor nem hoz magával munkaerőt. Az itteni lakosságot dolgoztatja. Az itteniek után fizet TB-t és járulékokat, az itteni kormánynak. Az itt megvásárol termék ÁFÁ-ja nem a gonosz nyugati zsebébe meg,y hanem a mi kormányunk kasszájába - ha jól tudom, az állam bevételének 30%-át az ÁFA adja.

És a legjobb, hogy a multi bizony nem csak saját maga dolgoztat itt embereket, hanem munkát ad az itteni cégeknek is. Nézzünk rá egy doboz TESCO energiaitalra - gyártja Buszesz Zrt. Meg valószínűleg az áruk nem maguktól kerülnek a polcokra, kell ahhoz egy cég, amelynek vannak kamionjai, és el is szállítják bennük az árút. Egy magyarországi TESCO-ban lehet, hogy van rengeteg külföldi áru, de a húspulton magyar hús kerül a vásárló elé, és általában utána lehet nézni az termékek származási helyének. Aki magyar terméket akar vásárolni, az megteheti a TESCO-ban is, vagy a LIDL-ben, vagy a Corában, bárhol, mert nem azért jön ide a multi - ahogy az a buta kis Morvaifejekben lakozik - hogy szar külföldi kajával etessen minket, hanem azért, hogy profitot szerezzen.

Márpedig miből lehet jobban profitot kaszálni, a négy országon átszállított termékből, vagy a célországban felvásárolt, és a saját logónk alatt értékesített termékből? A válasz egyszerű, mint a raklap. Nem leszünk hazaárulók, mert a kevés kis pénzünket a multikhoz visszük, mert velük is támogathatjuk a magyar gazdaságot. Csak egy kicsit körül kéne nézni, hogy meglássuk ezeket az apró kis összefüggéseket.

Morvai, meg a Jobbik nagyszerű gondolkodói szerintem nyissanak ki egy középiskolás mikroökonómia, illetve makroökonómia tankönyvet.

15 megjegyzés:

MJ írta...

"mi, kelet-európaiak ugyan hogyan tudnánk megvenni az olcsó DVD lejátszót"

Kikérem magamnak, hogy kelet-európai lennék.:P
Ja és nem hiszem, hogy az egyre inkább romló közoktatásban éppen mikro- vagy markoökonómia tankönyveket lapozgatnának.:-/
Más: látta valaki az árpád-hídi csodát?:D Én nem aszfaltot öntöttem volna rá, hanem alagutat fúrtam volna a fekvőrendőrbe, most úgyis ez a divat.:P

stark írta...

"Ja és nem hiszem, hogy az egyre inkább romló közoktatásban éppen mikro- vagy markoökonómia tankönyveket lapozgatnának.:-/"

Jogos, én is csak azért kerültem kapcsolatba a közgazdasággal középiskolában, mert konkrétan gazdasági iskolába jártam.:S

MJ írta...

Nálunk még fakt szinten sem volt ilyen, úgyhogy meg kellett elégednem a gazdaságtöri órával egyetemen.:-/

stark írta...

Nagy kár, nagyságrendekkel kevesebb hülyeséget kellene olvasni a neten, és nagyságrendekkel kevesebb hülye ígéretre leadott szavazat lenne a választásokon, ha legalább egy alapszintű közgáz oktatást kapna a jónép...

Lombroso írta...

Ha a multik kivonulnának Magyarországról, akkor seperc alatt összeomlana a magyar gazdaság, államcsőd lenne, éhezés, egekbe szökő munkanélküliség és nyomor.
A probléma velük egyrészt az, amit leírtál a cikkben, miszerint nincsenek tekintettel sem Istenre, sem emberre, és mindent megtesznek gátlástalanul. Másrészt az, hogy gazdasági érdeküktől vezérelve kinyírják a hazai kis- és középvállalkozásokat (lásd: dinnye, alma, bor, stb.). Harmadrészt pedig az, hogy az extraprofitjukat nem feltétlenül magyarországi innovációkra akarják fordítani.
Jut is, marad is, nélkülük esélytelenek vagyunk, de attól még nem kell őket szeretnünk.:)

stark írta...

Nem is szeretem őket, erről egy szót sem írtam, inkább csak arról, hogy szükség van rájuk, és azért a létük nem akkora katasztrófa, mint ahogy azt a kedves Krisztina elképzeli...:P

A multik fejlődésével kapcsolatban leginkább tényleg arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz Afrikával, ha véget érnek a polgárháborúk, és a multik szépen kinyújtják a kis kacsójukat a hatalmas nyomorgó néptömegek felé, akiket alig védenek valamiféle jogszabályok. Legalábbis erős a gyanúm, hogy az afrikai országok alkotmányai és jogszabályai elég könnyen kijátszhatók...

Rotwein írta...

Én azért nem jelenteném ki ilyen egyszerűen, hogy aki akar magyar terméket venni, az kap is. Legalábbis állatira oda kell figyelni. Fokhagymát néztünk a tescoban, aztán ott van egy, a címkéje egy magyar zászló, persze hogy megvesszük. Itthon olvasgatom a címke hátulján az apróbetűt: csomagolja xy és társa Kft., származási hely, mit ad Isten, Kína:P

stark írta...

Hehe, a kis trükkösek.:D

Na igen, meg azért a helyzet az, hogy én se töltöm mindig azzal az időmet, hogy nézegetem a termék hátoldalán a származási helyet (azok basznak fel a legjobban, aminél csak ennyi van kiírva: EU) hanem megveszem a legolcsóbbat, azt csókolom.

Egyébként, ha az ember biztosan 100%-ig magyar terméket akar venni, akkor bizony piacra érdemes menni, csak ott ha rosszul jár az ember, és szar minőségű cuccot vesz, akkor nehezen kap segítséget a fogyasztóvédelemtől...

MJ írta...

Amíg barack-, szilva- és meggyszezon volt, én többször is kimentem a Szabolcsból felutazó gazdákhoz a Lehel téri piac mellé, és 150 Ft/kg-s áron vettem tőlük a gyümölcsöt, ami különben rájuk rohadt volna. Többször is vennék tőlük, csak az a gond, hogy az állandó piacuk a XVII. kerületben alakult ki, és nekem nagyon kiesik. De amúgy tapasztalataim szerint aki gyorsan és olcsón magyar árut akar venni, az általában meg tudja oldani, ha annak szezonja van. Ha meg nincs szezonja, akkor tök mindegy, úgysem talál magyar árut. A gond azokkal van, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy milyen árut vesznek.

MJ írta...

Te jóságos ég!:D
http://www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20081029-imf-eu-vilagbank-es-a-hitel-gyurcsany-szerint-jol-csinaltuk.html

stark írta...

"A kormányfő elmondta, hogy sikerült megőrizni a 13. havi nyugdíj intézményét, és végül is úgy döntöttek, hogy 80 ezer forintig mindenki a havi nyugdíjának megfelelő összeget kap majd tizenharmadszorra. Ugyanakkor, aki például 100 ezer forintos nyugdíjat kap, az 13. havi juttatásként szintén csak 80 ezerhez jut hozzá."

Hát a kurva anyját most már, megint ott tartunk, mint 2006 előtt. Külföldi pénzből veszi a szavazatokat, és az Orbán meg démonsátán mert a nyugdíjat meg akarja reformálni.

"Gyurcsány hangsúlyozta, hogy 2020-ig a nyugdíjrendszer képes finanszírozni magát, jelenleg nem lát kényszert strukturális reformra ezen a területen. A következő kormányzati ciklus elején viszont el lehet gondolkozni azon, hogy a 2020 után nagyobb nyugdíjjal nyugállományba vonuló, hosszabb ideig élő korosztályok juttatásait hogyan finanszírozzák."

Itt meg szépen áthárítja a felelősséget a következő ciklus miniszterelnökére. Hát bazmeg.

Bazmeg, bazmeg, mert te egy ilyen hülye picsa vagy bazmeg. (Ponyvaregény)

"Szíjjártó hozzátette: Gyurcsány Ferenc azt érte el az elmúlt hat év kormányzásával, hogy Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Pakisztánnal tartozunk egy kategóriába."

Na azért ez a Szíjjártó is villogtatja itt az eszét. Komolyan, a Parlamentbe tilos belépni 100-as IQ felett, vagy mi?

"Gyurcsány és kormánya "brutális támadást" intézett nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozók ellen, miközben korábban arról lehetett hallani, hogy ezek a társadalmi csoportok az MSZP-nek rendkívül erős szövetségesei."

A Kéry beszédben Viktor egy ugyanilyen brutális támadásról beszélt. Csak azt ő követné el, nem a Fletó.

És pont 666 komment van ennél a cikknél, ahogy olvasom.

Köszönöm ezt a cikket MJ, igaz, kurvára felidegesítettem magam rajta.

MJ írta...

Nincs mit, de nem biztos, hogy a vérnyomásod jól járt vele, bejegyzést meg most nem volt kedvem írni belőle, pedig jókat lehetne rajta fröcsögni.:) Azért nem hittem volna, hogy Gyurcsány ennyire Fekete elvtárs babérjaira tör, és annyira nagyformátumú politikus akar lenni, hogy még az unokáink is fognak rá emlékezni, amikor a mostani hiteleket nyögni fogják.:-/

stark írta...

Ez még semmi, most éppen Krausz Tamás cikkeket olvasok a neten, de sürgősen abbahagyom, mert a végén kárt teszek magamban. Inkább olvasgatom Amilcar meg SA régi hozzászólásait, amíg lejön a horrorfilm amit töltök. Az legalább szórakoztató.

MJ írta...

Szerintem önmagában már az is káros, ha Krauszt olvasol.:-S Nem csoda, ha az antikváriumos srácok már fillérekért sem akarják megvenni a polcunkról.:-/

MJ írta...

Na, most meg van kedvem bejegyzést írni a hitelválságról, viszont jellemzően rámhajnalodott, úgyhogy csak holnap fejezem be.:-/