2008. október 1., szerda

Visszatérés a Robin Hood adóra


Jó ez a belinkelt Vastagbőr-blog, mert most ihletet adott. A blogíró Gyurcsány egy bejegyzését elemezte legutoljára, amely a 'lógni fogtok' bekiabálással kapcsolatos. A cikk végigolvasása után hirtelen megkísértett a Sötét Oldal, és elkezdtem Gyurcsány blogot olvasni.

Hát azonnal kiverte a szemem a Robin Hood adóval kapcsolatos megnyilvánulása. Vagyis:

"A távfűtés ára nem szabadpiaci ár. Nem úgy megy az, hogy a hasára üt valaki, és azt mondja: akkor felemelem az árat."

Na ezt kérem valaki magyarázza meg nekem! Először is; Gyurcsány Ferenc tényleg úgy képzeli el, hogy az áremeléseket akárki is hasraütésszerűen követi el? Ki beszélt itt hasraütésről? Arról volt szó, hogy a profitcsökkenés miatt az cég bizony árat fog emelni. A profitkiesés márpedig minden, csak éppen olyan dolog nem, amit a cégek szeretnek elnézni.

Hasraütés, mi?

Elég idegesítő, hogy a programjának ezt az aggasztó hátulütőjét igyekszik teljesen jelentéktelennek mutatni. Végülis tényleg, milyen logikátlan lenne, ha egy cég a plusz adóját az áremeléssel próbálná pótolni. Bizonyára ilyen soha nem történik, csupán az emberevő ellenzék próbálja elhitetni a lakossággal, hogy a cégek ilyenkor árat emelnek.

Na, nézzük szépen tovább!

"Vita ugye azon is van a parlamentben, hogy helyes-e a szociális alapú megközelítés. A Fidesz azt mondja, hogy nem, ők inkább áfát csökkentenének. Az áfa-csökkentés viszont annak adna a legtöbbet, aki a legtöbbet fogyasztja. Ez szociálisan semmiképpen nem igazságos! Ezért tartom helyesnek a mi álláspontunkat, amely szerint elsősorban annak kell adni, aki rászorul, nem pedig annak, aki a legtöbbet fogyasztja."

Aha. És az nem jut a drága miniszterelnök úr eszébe, hogy talán az, akinek magas a rezsije, mert sokat fogyaszt, az bizony rászorul? Ha egy házaspár három gyerekkel él egy egyéni fűtésű házban, akkor ott bizony van rezsi, már ha nem akarják, hogy télen valamelyik szobában halálra találjon fagyni az alvó kisded. Meg szerintem a távfűtésesek se mennének kukát borogatni, hogyha csökkenne az a fránya ÁFA. Abban viszont igaza van, hogy a keveset fogyasztók esetében ez nem igazságos, mivel ők nem szorulnak rá, mégis részesülnek kedvezményben. Kevés kedvezményben ugyan, de részesülnek. De azért ez még így is jobb, mintha a fűtést fizető teljes lakosságnak kéne összedobnia a távfűtésesek kedvezményét, mert ha áremelés lesz, akkor bezony az lesz. Emlékeztető: itt.

"Az tehát a helyzet, hogy az ellenzék hirtelen elkezdte védeni ezeknek a vállalatoknak az érdekét. Őszintén szólva, meg áll az ember esze!"

És igen! Erre vártunk! A GONOSZ ELLENZÉK! Biztos kizárólag a vállalkozások érdekeit védi! Gonosz Kapitalista, fujj! Ferencünknek eszébe se jut, hogy akár az ellenzék is elvégezhette a fenti matekot, és rájött, hogy Robin Hood úgy sarcolja meg a gazdagokat, hogy a gazdagok utána visszavehessék azoktól, akiket ez a szimpatikus akcióhős nem véd meg.

5 megjegyzés:

Lombroso írta...

Én is úgy emlékszem, hogy nincs teljesen szabad piac az energiapiacon, talán erre utal ez:
"(4) Az energiapolitikáért felelős miniszter árhatósági jogkörébe tartozó, a földgázellátásról szóló törvény hatálya alá tartozó termékek vagy szolgáltatások tekintetében a 16. §-ban foglaltakat a hatósági ár megállapítója helyett a Magyar Energia Hivatal végzi. Az ezzel kapcsolatos eljárásra a villamos energiáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."
1990. évi LXXXVII. törvény az árak megállapításáról

Ennek persze érdemes jobban utánanézni, nekem viszont most évfolyamdolgozat konzultációm lesz, aztán kocsmázás...:)

stark írta...

Na, hoppá, akkor ennek majd nézz utána, és írd meg, hogy mire jutottál.

MJ írta...

Na erről jó kis anyagokat találtam, de hosszadalmas munka lesz.:-/

Lombroso írta...

Lusta voltam CD jogtárat böngészni, úgyhogy megkérdeztem inkább a tegnapi szemináriumom után az ÁSZ... hmmm... egyik magas beosztású alkalmazottját, hogy mennyi is az annyi, meg miről van szó, plusz ismertettem vele gyurcsány propagandáját, amit szemmel láthatóan annyira még nem ismert.
Szóval itt meglepő módon nem arról van szó, hogy "elveszünk a gazdagoktól, és ezzel az állam (ergo a polgárok összessége) gazdagabb lesz, nekik az 50%-os extraprofit növekedéssel (energiaár-robbanás) úgysem fog fájni az a 8% mínusz. Az adóemelést természetesen nem terhelheti rá a fogyasztókra a cég, de egyéb költségekként FEL FOGJA számolni. Így működik a szabadpiac. Az energiapiac liberalizációja pedig már jópár éve megtörtént.
A dolog tehát - a tanárom szerint - inkább arról szól, hogy sarcoljuk meg az összes fogyasztót, hogy ebből támogassuk a legcsóróbb távfűtéseseket. Ugyanis nem kéne a kormánynak még egy székházostrom, ha megjönnek az első téli távfűtésszámlák.
Tehát alapvetően felfedezhetünk egy ellentmondást a "szopjanak a gazdagok" propaganda és a "szolidarítsunk a szegényekért" elképzelés között.
Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatók sem azért jöttek ide, meg vették meg az erőműveket/infrastruktúrát, hogy ne lehessen profitjuk. Illetve abba is érdemes belegondolni, hogy vannak szegény tulajdonosai is ezeknek a vállalatoknak, ugyanis sok nyugdíjalap is fektet ilyenekbe. Szóval ennyit a demagógiáról.

stark írta...

"A dolog tehát - a tanárom szerint - inkább arról szól, hogy sarcoljuk meg az összes fogyasztót, hogy ebből támogassuk a legcsóróbb távfűtéseseket."

Na igen, valami ilyesmit mondtam én is. Magyarul a szolgáltatásért még véletlenül se az fizessen, aki igénybe veszi...