2008. október 7., kedd

Tarka Magyar vol. 2

Muszáj idézettel kezdenem:

"Többtucat civil szervezet összefogásával a 18 éves demokráciánk legnagyobb pártfüggetlen tömegdemonstrációja szerveződik az erőszak és a kirekesztés ellen Budapesten. A szervezők százezres tömeget várnak 2008. október 4.-re az Erőszakmentesség Világnapjához kapcsolódóan meghirdetett békés vonulásukra, az Andrássy útra és a Hősök terére.

Békés törvénytisztelő állampolgárként meggyőződésünk, hogy tenni kell a kisebbségeket érő atrocitások és a kirekesztés ellen, ahogy az elharapódzó erőszak minden más formája ellen is. Sajnos úgy látjuk, hogy akiknek az lenne a dolguk, hogy megfelelő jog és közbiztonságot teremtsenek országunkban, nem tudnak a rendelkezésükre álló demokratikus eszközökkel hatékonyan élni. Ezért a civilek összefogtak, és egy tömegdemonstrációval adnak hangot elvárásaiknak. Ám egy ilyen megmozdulás csak akkor hiteles, ha nem a politikai haszonszerzés vezérli, és csökkenteni igyekszik, nem pedig elmélyíteni az országot sújtó megosztottságot. Bár örülünk, ha az erőszak ellen bárki felemeli a hangját, a Tarka Magyar demonstráció szervezői nem tartják tiltakozásukhoz megfelelő eszköznek az erősen átpolitizált Chartát."

Na de mi is lett a pártfüggetlen, százezres tömeggel számoló, kirekesztést elítélő, hiteles, megosztottságot csökkenteni akaró alternatív Charta tömegdemonstrációjával?

1. Nem maradt pártfüggetlen. Hiába kérték, hogy ne menjen, Gyurcsány Ferencnek muszáj volt rátelepedni a civilekre, neki ugyanis nem elég a saját chartája, kell még másik is. Még a végén kimaradna valami jóból, így tehát szépen belerondít a levesbe, és még meg is keveri. (Egy pillanatig se higgye senki, hogy tényleg nem tudta, hogy nem kérnek belőle.) Ahol lehet, színpadiasan szívére tett kézzel, a hős antifasiszta és az árokbetemető békéltető szerepében szereti eljátszani, hogy ő mennyire az egész nemzet boldogulásáért kormányzó miniszterelnök, hovatovább, államférfi. Na és persze ilyenkor (is) államférfiúhoz méltó dolog az "utcára vinni a politikát", még akkor is, ha nem ő kezdeményezi az "utcai politizálást", és még akkor is, ha nem kérnek belőle. Apropó, föl kellett volna szólítani Gyurcsány Ferencet, hogy határolódjon el a Tarka Magyar!-tól, mert a tarka chartát Orbán Viktor is aláírta, és ezért utcára viszi a politikát. Pfujj.

2. Nem jött össze a százezres tömeg sem. A hétnek arra az egyetlen napjára beborult az ég, és szeles, hideg idő lett, az igaz, de ettől még nem marad otthon a beígért százezerből kb. kilencvenhétezer. Akik pedig elmentek, azoknak is jelentős részét alkották a július 5-iki melegfelvonulás résztvevői, ami rengeteg szivárványos zászlón és egy ismerős transzparensen is visszaköszönt. A százezres tarka magyarságból tehát lett egy jóindulattal háromezresnek mondható, közel sem az átlagmagyarságot tömörítő tarka marha felvonulás. Ja, és ha már pártfüggetlen, civil szférához köthető tömegdemonstrációról van szó, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete már az őszödi beszéd kiszivárogtatása előtt egy nappal, majd 2007. szeptember 8-án is többtízezres demonstrációt és élőláncot szervezett a pedagógusok, az orvosok és gyógyszerészek különböző szervezeteivel együtt a családok és a gyermekek védelme érdekében.

3. A kirekesztés elítélését sem sikerült teljes mértékben elhitetniük velem, ugyanis a felvonulás kezdete előtt, az Erzsébet téren, majd a Hősök terén, a műsor vége felé sem engedték csatlakozni azon keveseket, akik Árpád-sávos zászlóval szerették volna képviselni a magyarság nemzeti érzelmű részét. És itt most teljesen békés és kulturált emberekről beszélek, akik nem provokálni mentek oda, mégis ötpercenként igazoltatták őket a rendőrök. Az egyáltalán nem kirekesztő, fél belvárost lezáró kordonnal védett tömegbe viszont simán besétálhattam volna úgy, hogy olyan fegyvert hozok magammal, amilyet akarok. (Már ha lenne a birtokomban egyáltalán.) A 18 körüli rendező srácok, akik a kordon kapujánál voltak, biztos, hogy alkalmatlanok lettek volna arra, hogy bármifajta veszélyhelyzetet megszüntessenek, de láthatóan csak azért vállalták el a feladatot, hogy szórólapozzanak. A menetet viszont rengeteg rendőr kísérte - láthatóan igyekeztek azokat odaávezényelni, akik fiatalok, nők, vagy barátságosabb tekintetűek -, akik mellett civil rendőrök és biztonságiak figyelték, hogy a lezárt mellékutcákból és a Pokol bugyraiból mikor jönnek elő a nácifasiszta csőcselékek, hogy megdöntsék a kormányt. El is bújtattak a Kodály körönd egyik szobra mögé két csapatszállító buszt, a Hősök terén pedig egy vízágyút. Nos, a nyilas keretlegények tojásdobáló műsora most elmaradt, pedig Gyurcsány testőrei, amikor nem lökdösték "csak úgy" a sajtósokat a Hősök terén, nem mindig figyeltek 100%-osan. Én például simán a testőrök háta mögé kerültem úgy, hogy tulajdonképpen nem is terveztem. Ezért is tudtam kb. 1,5 méterről lefényképezni Ferenc testvért és Klára asszonyt úgy, hogy nem is voltam sajtós. Ez esetben külön szerencse, hogy csak fényképezés céljából közelítettem meg a tömegben szlalomozva sétálgató pártelnöki párt, ugyanis ha semmilyen következménnyel nem törődő elmebeteg vagyok, aki Gavrilo Princip példájától vezérelve Gyurcsány életének kioltására esküdött föl, akkor nagy lett volna az esély arra, hogy másfél méternyi távolságból kárt teszek benne, még mielőtt a hátam mögül föleszmélő testőrök, az ő hátuk mögött őrködő biztonságiak és a mögöttük sétálgató vagy ácsorgó rendőrök közül valaki hatástalanít. Úgyhogy ha lenne olyan elvetemült NBH-s, aki ezt a blogot olvassa, üzenem neki, hogy nem végeztek 100%-os munkát, és legközelebb jobban kapják össze magukat.

4. Na és mi a helyzet a hitelességgel? Miután a résztvevők többsége a "csatlakozott civil szervezetekből" verbuválódott, ezért azt kell mondanom, hogy a vonulás kicsit olyan volt, mint a július 5-iki parádé, kiegészülve MSZP-közeli/MSZP-rajongó/MSZP-tag nyugdíjasokkal, akik közül páran Gyurcsány-fanatizmusukat is kiélhették, amikor elkaphatták Fletó ragyogó mosolyának üde csillogását, megérinthették a miniszterelnök ruháját, a szerencsésebbje talán még egy kihullott hajszálát is elrakhatta a vitrinbe. Vonultak még cigányok, Horváth Aladárral az élen, antifasiszták - a menet élén haladó transzparenst például egy átalam is ismert Krausz Tamás-tanítvány, az egyik, mára már feloszlott antifasiszta mozgalom vezetője fogta többek között -, Tilos Rádiósok (demonstrálva a keresztények iránti toleranciájukat), akik közül az egyik tényleg marhának érezte magát, néhány Critical Mass-os is, és láthattam egy lelkes Új Generációs gyereket is, aki engem az '56-os pólóm miatt lefasisztázott, és vérgőzös fejjel leantiszemitázott, amikor a zsidó nagyanyámról beszéltem (hiába, vigyázni kell arra, hogy milyen szavakat használunk). Akiről megtudhattam azt is, hogy liberális eszmeiségéhez hűen egy barátját nem tartja embernek azért, mert nem ment el vele vonulgatni. Egy bombagyáros videó pedig abban az élményben is részesített - hálistennek személy szerint nem voltam az esemény tanúja -, hogy láthattam Ungár Klárát egy nőszeméllyel csókolózni (1:17-nél). Akik észrevehetően képviseltették még magukat, azok az aszfaltfestő Angyalkommandó szárnyas elitharcosai, a Humanista Mozgalom tagjai és festményeket vivő, beszédtémájuk alapján SZDSZ-közeli művészek voltak.

5. A megosztottság csökkentésének terve is valószínűleg füstbe ment, pont azért, mert a valós problémák okait elfedték - lásd ne bántsanak egyetlen nemzetiségit sem, de az, hogy mi történik vidéken vagy Budapest rosszabb helyzetű kerületeiben, nem lényeges -, és ehelyett egy nagy, meleg békeöntettel locsolták le azt a szarkupacot, amit a politikai elit szorgalmasan összelapátolt nekünk. Ráadásul egyetlen Árpád-sávos zászlós embert sem engedtek maguk közé, ergo ők maguk is megosztották a társadalom még összetartozni akaró rétegeit, és ők maguk is kirekesztettek úgy, hogy kirekesztésellenesnek mondták magukat.

6. A Gyurcsánytól független, alternatív, a magyarság mindenfajta rétegét tömöríteni szándékozó charta megszervezése sem sikerült, egyrészt az 1. pont miatt, másrészt azért, mert erősen baloldali kötődésű szervezetek és emberek csatlakoztak a chartához, így megint kb. az a réteg képviseltette magát, amelyik balos értelmiségi színezetet adott a Gyurcsány-chartának.

Szempihentetőnek itt van egy kis képes beszámoló:


Al Capone reinkarnációja is csatlakozott a béke jegyében

A szakadék szélén, vagy csak a Gödörben?

Meleg helyzet, narancsos forradalom?

Kutya, Árpád-sávos szalag, Tilos Rádió


Tilos Rádiós marha

Fényképezkedés

Résztvevők

Angyalkommandósok

Erőszakos nyugdíjasok, erőszak(os) szervezettel

Arcok

Hentes

Kirekesztés

Tarkák

Vonulnak

Július 5-iki transzparens

Élenjárók

Terror

Error

Elbújtak a tábla mögé

A buszok is elbújtak

Játék: találd meg a három rendőrt a képen!

Átlagmagyarok

A "százezres" tömeg

Zikkálj! (Na jó, nem is.)

Patriotizmus ballib módra

Hát nem bájosak?

"Szilaj dobcsoport"

Gondáék

Igazoltatás

"Az elnyomó hatalom kiérdemelte bukását. '48-'56-2006"

3 megjegyzés:

stark írta...

Na igen, abban biztos voltam, hogy a melegek ott lesznek. Mellesleg kifejezetten érdekes, hogy a Trychydts blogon egy kellemes fröcsögés jelent meg azzal kapcsolatban, hogy mekkora náci dolog már - esküszöm, tényleg nácidzsemborénak titulálta - hogy nem mehet oda a Gyurcsány, szóval kíváncsi lennék, hogy ehhez az árpádsávosnemjöhetbe témához mit szólna.

Szerintem semmit.

MJ írta...

Egyrészt Gyurcsánynak nem tiltották meg, hogy odamenjen - csak szépen, többször megkérték -, másrészt még ha meg is tiltották volna, Fletó úgy is leszarja. Van neki szép fekete audija meg egy tucat testőrje, hogy azt és ott csináljon, amit és ahol akar. Harmadrészt ennyi erővel mindenfajta demonstráció náculás, ha az illető szervezők véghez szeretnék vinni az eredeti elképzeléseiket, és azoktól nem szeretnének eltérni. Tehát ennyi erővel a tavaly őszi NOE-demonstráció is náciság volt, mert határozottan kértük, hogy senki ne hozzon pártjelvényt vagy Árpád-sávos zászlót azért, hogy ne adjunk még ekkora támadási felületet sem azoknak, akik mindenképpen bele akartak kötni a legrégibb magyar civil szervezet üzenetébe. (Aki mindenképpen zászlót akart lobogtatni, hozhatott nemzeti színűt és NOÉ-sat.)
Egyébként meg ajánlom Trychydtsnek, hogy szervezzen ő maga egy demonstrációt mondjuk "éljenek a melegek és a tolerancia" címmel, aztán pedig igazi antináci módon ölelje a keblére azokat is, akik azért jönnek, hogy a nemtetszésüket nyilvánítsák ki felé, netán "halál a buzikra" feliratú transzparensekkel csatlakoznak a tömeghez.
Ja és ki ne hagyjam már a magas labdát. Ha Gyurcsány bármilyen tömeghez csatlakozhat úgy is, hogy kérik, hogy ne jelenjen meg, akkor Orbán Viktor gyűléséhez meg akár egy egész SS-divízió csatlakozhat, úgy, hogy szintén kérik őket, hogy ne ott náculjanak már.

MJ írta...

Hm, kéne már írni valamit... Valaki az MDF-es szarkavarásról esetleg?